Польові роботи з національної інвентаризації лісів у розпалі…

Польові роботи з національної інвентаризації лісів у розпалі…

 Відповідно до плану робіт проводиться обстеження у рамках мережі інвентаризаційних ділянок з національної інвентаризації лісів в адміністративних межах Київській, Сумській, Черкаській та Івано-Франківській областях, планується початок робіт в Миколаївській області.

 Польові інвентаризаційні групи, сформовані із спеціалістів Центру національної інвентаризації лісів ВО «Укрдержліспроект», проводять збір даних на лісових інвентаризаційних ділянках відповідно до Порядку проведення національної інвентаризації лісів.

 Організація польових робіт з національної інвентаризації лісів проводиться за підтримки державних лісогосподарських підприємств та обласних управлінь лісового та мисливського господарства, стан виконання робіт виробниче об’єднання постійно координує з Держлісагенством.

 Інформація про показники, що збирається при обстеженні є дуже різноманітною, і вимагає від спеціалістів, що проводять національну інвентаризацію, комплексних знань з таксації насаджень та окремих дерев, лісопатології та ґрунтознавства, геодезії, базових навичок використання спеціального обладнання, геоінформаційних систем та GPS тощо.

Без имени-1.jpg

 Виконання при національній інвентаризації, таксаційної характеристики насаджень та картографування частин лісових інвентаризаційних ділянок в майбутньому дозволить сформувати звітні таблиці національної інвентаризації, що стосуються розподілів площі запасів насаджень. Ці дані збиралися раніше у вигляді форм державного лісового кадастру.

 В той же час детальні описи облікових дерев дозволять вивести традиційні для національних інвентаризацій лісів оцінки сукупностей дерев лісоутворювальних порід. Наразі, форма ділянок національної інвентаризації лісів запроектована таким чином, що збирається інформація про дерева починаючи з «нульового» діаметру.

 Очікування від національної інвентаризації великі, але ключовими питаннями, що задають зацікавлені особи, виявилося лише два, – яка площа і запас лісів?

 Власне, інше питання, вже професійне, — чи достатньо лише цих двох показників? Процес національних інвентаризацій має сторічну історію в Європі, тому набір показників української інвентаризації був спроектований, щоб врахувати результати проведеної гармонізації національних інвентаризацій в Європі.

 Тому в порядку проведення національної інвентаризації дані про площі і стан лісів доповнені іншими не менш важливими показниками щодо біорізноманіття, ґрунтів та обліку вуглецю.

Без имени-2.jpg

Як наразі відбувається технологічний процес робіт на лісових інвентаризаційних ділянках?

 Інвентаризаційна група знаходить центр інвентаризаційної ділянки на місцевості користуючись навігаційним GPS та закріплює його металевим стержнем. Потім поділяє ділянку на частини, наприклад, якщо вона зайнята різними насадженнями або частини ділянки відносяться до n різних видів угідь.

Без имени-3.jpg

 Лісовою вважають інвентаризаційну ділянку, якщо принаймні одна з частин відноситься до виду угідь «ліси та інші лісовкриті площі». Для насаджень визначають таксаційні характеристики елементів лісу, наявність впливів, описують надґрунтову рослинність, підлісок тощо.

 Потім, на лісовій ділянці обліковують всі живі та сухостійні дерева, які задовольняють граничні умови для підділянок, з визначенням деревної породи, вимірюванням діаметру на висоті грудей, встановленням категорії санітарного стану, технічної якості, описом пошкоджень та інших показників.

Без имени-4.jpg

 Серед облікових вибирають модельні дерева для яких вимірюють висоту, діаметр пня, та описують стан крони, досліджують наявність шкідників та хвороб. Поза межами ділянки обмірюють та позначають тарифні дерева, для яких додатково до показників для модельних дерев, визначають вік, товщину кори, приріст за діаметром за 5 і 10 років.

 Після обліку дерев, проводять облік пнів, деревної ламані. Закладають ґрунтову прикопку та описують характеристики ґрунту, зокрема тип підстилки та товщину генетичних горизонтів.

  Залежно від кількості дерев, робота на лісовій інвентаризаційній ділянці може тривати від 2 до 4 годин, а результатом є сформована база даних.

 В польових умовах проводиться контроль повноти заповнення показників у базі даних.

Без имени-4-1.jpg

 Робота лісовпорядника, завжди була не з легких, і від таксації лісу польові роботи з національної інвентаризації відрізняються необхідністю дійти до чітко географічно визначеного місце-розташування ділянки.

 Інколи ділянки бувають недоступними або непрохідними. Польова інвентаризаційна група не проводить призначення господарських заходів на ділянці. Натомість виконавці інвентаризаційних обстежень отримують навики співставлення характеристик таксаційного виділу та переліку дерев на інвентаризаційній ділянці. Відрізняється і обсяг робіт. Зазвичай лісовпорядна партія виконує роботи локально, на території одного з лісогосподарських підприємств. Польова інвентаризаційна група проводить роботи на території усієї області та отримує дані про ліси всього регіону.

Без имени-5.jpg

 Отже, виконання польових робот з національної інвентаризації лісів — це одночасно важка і цікавасправа. Справді, надзвичайно пізнавально побачити як ростуть ліси у різних природно-кліматичних зонах, різних висотних поясах та яким чином ведуть лісове господарство на території цілої адміністративної області чи регіону.

Без имени-6-2.jpg

Без имени-6-1.jpg

 Зараз в Центрі національної інвентаризації лісів триває добір спеціалістів для формування додаткових польових інвентаризаційних груп. Запрошуємо всіх бажаючих спеціалістів залучитися до цієї нової, цікавої, професійної, пізнавальної і важливої державної роботи.

  ЦНІЛ

Return to blog