Робоча зустріч

Робоча зустріч

ВО «Укрдержліспроект» на чолі з Генеральним директором Віктором Мельниченко відбулася робоча зустріч з професором кафедри таксації лісу та лісового менеджменту ННІ ЛіСПГ НУБіП України Віктором Миронюком та доктором Михайлом Яцковим (Mikhail Yatskov) з Тихоокеанської Північно-західної наукової лабораторії Лісової Служби США, який очолює групу з контролю якості робіт інвентаризації лісів.

У зустрічі взяли участь  начальник Центру національної інвентаризації лісів  Олександр Шевчук, заступник начальника ЦНІЛ Андрій Шамрай, провідний інженер ЦНІЛ Віталій Сторожук, інженер-програміст Ігор Алексіюк.

Віктор Миронюк презентував результати досліджень з використання даних ДЗЗ для підтримки НІЛ України, які проводилися за програмою академічних обмірів імені Фулбрайта у співпраці з Лісовою Службою США та Орегонським університетом. На основі наявних даних регіональних інвентаризацій лісів 2008-2015 р.р. і часових рядів супутникових знімків Landsat були розроблені щорічні цифрові карти лісів (лісові маски, породний склад, стовбуровий запас деревостанів) Сумської та Івано-Франківської областей за період 1990-2020 рр. Представлене дослідження засвідчило потенціал щодо інтеграції наземних вибіркових даних і матеріалів супутникової зйомки для розширення інформативності оцінок статистичної інвентаризації України та систематичного оновлення картографічних матеріалів. Ключові висновки проекту полягають у тому, що:

  • поєднання даних ДЗЗ і лісової інвентаризації, покращує екологічний моніторинг;
  • часові ряди супутникових знімків спільно з даними НІЛ дозволяють відслідковувати динаміку лісу в просторі та часі;
  • алгоритми обробки даних на основі «хмарних» технологій спрощують інтеграцію цих підходів;
  • результати дослідження сприяють ширшому використання даних НІЛ, аніж лише статистичне оцінювання агрегованих показників.

Михайло Яцков поділився досвідом проведення польових робіт з інвентаризації лісів за програмою FIA США, а саме методикою збору та контролю якості даних, програмним забезпеченням, що застосовується для цього, подальшою обробкою та напрямами застосування матеріалів інвентаризації лісів у різних сферах діяльності.

В результаті зустрічі було домовлено про подальшу співпрацю між ВО «Укрдержліспроект» та співробітниками кафедри таксації лісу та лісового менеджменту ННІ ЛіСПГ НУБіП України в частині підтримки НІЛ.

IMG_0049.JPG

IMG_0039.JPG

Return to blog