Досвід управління якістю в Федеральній інвентаризації лісів – тренінг для українських лісових експертів

Досвід управління якістю в Федеральній інвентаризації лісів – тренінг для українських лісових експертів

З 29 по 30 вересня 2020 р. Лісовий компонент Німецько-українського агрополітичного діалогу (АПД) разом з представниками «Східнонімецького товариства з лісового планування» (Ostdeutsche Gesellschaft für Forstplanung mbH) провів онлайн-семінар «Тренінг для тренерів (ТдТ) з контролю та забезпечення якості збору даних для Національної інвентаризації лісів України (НІЛ)». У цьому семінарі взяли участь українські лісові експерти з Центру національної інвентаризації лісів при Українському державному проєктному лісовпорядному виробничому об’єднанні «Укрдержліспроект», а також українські вчені з НДІ «УкрНДІЛГА», м. Харків, та двох лісових університетів – НУБіП, м. Київ, та НЛТУ, м. Львів.

У 2019 році АПД провів два навчальних курси з контролю якості при проведенні НІЛ, які були в першу чергу присвячені збору даних контрольними групами та підходам до організації загальної системи контролю якості, при цьому було обговорено проект постанови про контроль та підготовку відповідного програмного забезпечення для контролю.

ТдТ головним чином зосереджувався на організаційних та практичних питаннях для забезпечення та контролю якості даних під час НІЛ, включаючи: процедури проведення (інструкції щодо збору даних та використання технічних засобів), організацію та реалізацію тендерів, визначення переможців та укладення контрактів, навчання персоналу, збір та запис даних, передачу та обробку первинних даних.

Віталій Сторожук, керівник лісового компоненту АПД, представив сучасний стан роботи з контролю якості на основі проекту посібника («Інструкції») щодо впровадження НІЛ в Україні. Згідно з досвідом Федеральної інвентаризації лісів, контрольні вимірювання повинні проводитись на 5% інвентаризаційних пунктів вимірювання НІЛ.

Міхаель Шторандт, директор «Східнонімецького товариства з лісового планування» (OGF), детально представив умови, порядок та особливості укладення тендерів у Федеральній інвентаризації лісів Німеччини. Він зазначив, що своєчасне оголошення про пропозицію, обсяг робіт та формування лотів, детальний опис змісту роботи, особисті вказівки фахівців, які мають виконувати роботи, є важливими умовами для підрядників. Він також звернув увагу на важливі аспекти пропозиції з точки зору замовника.

Міхаель Венерт-Коленбреннер, керівник відділення OGF, представив систему організації та проведення навчальних курсів та їхнє значення в контексті забезпечення якості Національної інвентаризації лісів. Окрім презентації теоретичного змісту навчання, були детально обговорені методи практичного навчання для груп по збору даних.

Пан Білоус представив статус концепції електронного навчання в рамках НІЛ, а учасники дискусії оцінили важливість підготовки груп по збору даних до проведення тренінгу. Учасники онлайнзаходу також обговорили варіанти повернення або зменшення виплат у разі недостатньої або неякісної роботи під час збору даних для НІЛ. Крім того, учасники підтримали позицію пана Шторандта стосовно того, що штрафи не повинні призводити до значної загрози економічної діяльності компаній-учасниць. При проведенні Федеральної інвентаризації лісів у Німеччині передбачені штрафи за недотримання термінів виконання робіт. Система управління якістю та забезпечення якості повинна мати на меті досягнення належної якості даних шляхом ефективної роботи підрядника НІЛ.

Джерело: АПД, Фото: АПД, Дата: 30.09.2020

Return to blog