Інвентаризація, на яку чекають

Інвентаризація, на яку чекають

Зміни до Лісового кодексу, що дадуть можливість знати і планувати.

2 червня Верховна Рада України проголосувала у другому читанні за Законопроєкт про створення законодавчих умов впровадження державного лісового кадастру, обліку, моніторингу та проведення національної інвентаризації лісів в Україні. Проєкт Закону про внесення змін до Лісового кодексу України щодо проведення національної інвентаризації лісів (№ 2379) підтримали 322 народних депутати.

«В Україні державний облік лісів було проведено в 1996 р. і 2011 р. Нині актуальної інформації про ліси України немає. При цьому процедура ведення державного лісового кадастру та обліку лісів на основі узагальнення даних лісовпорядкування не дає змоги отримати статистично достовірні оцінки показників», – сказано в пояснювальній записці до документа.

В процесі інвентаризації фахівці проведуть за спеціальною схемою обстеження на місцевості в межах лісових інвентаризаційних ділянок. Отримана інформація оброблятиметься з використанням статистичних методів та узагальнюватиметься у національному масштабі.

Завдяки проведенню Національної інвентаризації лісів буде отримана достовірна оцінка загальних запасів насаджень та визначені показники поточного їх приросту, необхідні для оцінки рівня інтенсивності лісокористування.

Законопроєкт передбачає, що проведення національної інвентаризації лісів здійснюється за рахунок коштів державного бюджету або за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством. Порядок проведення національної інвентаризації лісів затверджує Кабінет Міністрів.

У документі зазначається, що відомості, отримані за результатами інвентаризації, мають невідкладно вносити до Державного земельного кадастру.

Очікується, що завдяки проведенню Національної інвентаризації лісів буде отримана достовірна оцінка загальних запасів лісових насаджень. Серед інших потенційно важливих результатів – визначення площі самозалісених сільськогосподарських земель та уточнення звітності до Рамкової конвенції ООН про зміни клімату ООН та Кіотського протоколу щодо щорічного рівня поглинання парникових газів лісами України тощо.

Наступними кроками, після того як закон набере чинності, буде розроблення:

– Порядку організації та проведення Національної інвентаризації лісів України;

– Інструкції з проведення Національної інвентаризації лісів України.

Національна інвентаризація дасть відповідь на запитання, яка фактична лісистість держави, який запас деревини в лісах та її технічна придатність.

Публічний доступ до даних НІЛ та її результатів сприятиме підвищенню довіри до інформації про ліси на національному рівні.

Важливу для лісової галузі і економіки держави в цілому подію привітав народний депутат Олександр Матусевич:

«Це позитивний крок. Інвентаризація лісів фінансуватиметься з державного бюджету, а це важливо, тому що робити інвентаризацію мають фахові підприємства як, наприклад, Укрдержліспроєкт. Будемо добиватися саме цього, бо, зазвичай, тільки з’являються бюджетні гроші, відразу, як гриби після дощу, народжуються такі собі підприємства, готові їх освоїти.

Провівши інвентаризацію, ми, нарешті, отримаємо відповідь: що робиться в лісах, який їх стан, ну і врешті-решт – який приріст у лісах, щоб у нас не кидали камінням так звані громадські активісти, які заявляють, що в Україні більше вирубується, ніж приростає. Вважаю, закон позитивний як для галузі, для науки, так і взагалі для ведення лісового господарства.

Але не варто заспокоюватися на цьому. Зараз у Верховній Раді кілька законопроєктів, які, в разі прийняття, будуть заважати роботі лісового господарства. Тому треба зробити все можливе, щоб вони не пройшли в такому вигляді, як є».

Газета "Природа і суспільство"

Джерело: ЕкоІнформ

Return to blog